Sympozjum 2009

Zebranie Plenarne Rady Języka Kaszubskiego

w Kaszubskim Uniwersytecie Ludowym w Starbieninie

w dniach 9-10 października 2009 r.

Piątek 9.10.2009

1.Prof. Edward Breza, Ochrona  właściwości regionalnych kaszubszczyzny

2.Karolina Serkowska, Tradicjô kaszëbsczi kùchni na Kaszëbach

3.dr Lucyna Warda-Radys, Kaszubskie książki kucharskie – różne sposoby przekazywania porad kulinarnych

4.prof. Ewa Rogowska-Cybulska, Wokół jedzenia. O kaszubskiej szacie informacyjnej związanej z wytwarzaniem i konsumpcją artykułów żywnościowych

5.Tomasz Fopke, Kaszëbizna w krómach i gòscyńcach Pòmòrzô  przezérk menu

6.Elżbieta Bugajna, Jedzenié w Biblii

7.prof. Tadeusz Linkner, Literackie kulinaria Majkowskiego

8.Ludmiła Gołąbek, Pòwszédnik kaszëbsczégò Parnasu

9.Felicja Baska-Borzyszkowska, Wokół słownictwa związanego z jedzeniem w Życiu i przygodach Remusa Aleksandra Majkowskiego w porównaniu z wybranymi aspektami tworzonego zbioru w Słowniku gwar kaszubskichBernarda Sychty

10.dr hab. Marek Cybulski: Oboczne formy fleksyjne niektórych kaszubskich rzeczowników należących do słownictwa kulinarnego

11.dr Róża Wosiak-Śliwa: O czym mówią kaszubskie hasła słownikowe odnoszące się do nazw napojów alkoholowych?

Sobota 10.10.2009 r.

12.dr Małgorzata Milewska-Stawiany: Kaszubskie nazwy osób związane z jedzeniem 

13. Eugeniusz Pryczkowski:  Regionalnô kùchniô jakno zdrzódło kaszëbsczich szportów 

14.prof. Edward Breza: Z problemów standaryzowanej kaszubszczyzny

15.Roman Drzeżdżon: Kaszëbsczé nótë – pamiątka z Kaszëb z felama

16.Danuta Pioch: Ùczbòwniczi do naùczaniô kaszëbsczégò jãzëka a nowô pòdstawa programòwô