Zebranie Plenarne Rady Języka Kaszubskiego
w Kaszubskim Uniwersytecie Ludowym w Starbieninie
w dniach 9-10 października 2009 r.
Piątek 9.10.2009
1.Prof. Edward Breza, Ochrona właściwości regionalnych kaszubszczyzny
2.Karolina Serkowska, Tradicjô kaszëbsczi kùchni na Kaszëbach
3.dr Lucyna Warda-Radys, Kaszubskie książki kucharskie – różne sposoby przekazywania porad kulinarnych
4.prof. Ewa Rogowska-Cybulska, Wokół jedzenia. O kaszubskiej szacie informacyjnej związanej z wytwarzaniem i konsumpcją artykułów żywnościowych
5.Tomasz Fopke, Kaszëbizna w krómach i gòscyńcach Pòmòrzô – przezérk menu
6.Elżbieta Bugajna, Jedzenié w Biblii
7.prof. Tadeusz Linkner, Literackie kulinaria Majkowskiego
8.Ludmiła Gołąbek, Pòwszédnik kaszëbsczégò Parnasu
9.Felicja Baska-Borzyszkowska, Wokół słownictwa związanego z jedzeniem w Życiu i przygodach Remusa Aleksandra Majkowskiego w porównaniu z wybranymi aspektami tworzonego zbioru w Słowniku gwar kaszubskichBernarda Sychty
10.dr hab. Marek Cybulski: Oboczne formy fleksyjne niektórych kaszubskich rzeczowników należących do słownictwa kulinarnego
11.dr Róża Wosiak-Śliwa: O czym mówią kaszubskie hasła słownikowe odnoszące się do nazw napojów alkoholowych?
Sobota 10.10.2009 r.
12.dr Małgorzata Milewska-Stawiany: Kaszubskie nazwy osób związane z jedzeniem
13. Eugeniusz Pryczkowski: Regionalnô kùchniô jakno zdrzódło kaszëbsczich szportów
14.prof. Edward Breza: Z problemów standaryzowanej kaszubszczyzny
15.Roman Drzeżdżon: Kaszëbsczé nótë – pamiątka z Kaszëb z felama
16.Danuta Pioch: Ùczbòwniczi do naùczaniô kaszëbsczégò jãzëka a nowô pòdstawa programòwô